Maciej Bobrowski-Wobler TV | Polityka prywatności

Boleń

 

W jeziorze możemy spotkać 14 różnych gatunków ryb, zaczynając od okoni, szczupaków, pstrągów, lipieni i węgorzy po bardzo rzadką rybę zwaną przez miejscowych Gwyniad (Coregonus lavaretus). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryba Gwyniad

 

Ryba ta występuje tylko w tym jeziorze(!) i pamięta jeszcze czasy ostatniej epoki lodowcowej.Większość swojego życia spędza ona w najgłębszych miejscach jeziora. Od wielu lat ryba ta jest pod ścisłą ochroną.

Pomimo tego, że jezioro obfituje w ryby, wcale nie jest łatwo się do nich dobrać. Angielska pogoda, czyli deszcz i wiatr w dużym stopniu uniemożliwiają nam namierzenie potencjalnych miejscówek drapieżnika na tym łowisku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wschód słońca nad jeziorem Bala

 

 

Próbować trzeba a przy odrobinie szczęścia, szczupaki 5-6kg wcale nie są tu rzadkością. Często zdarzają się też okazy bliskie 10kg.

Potwierdzony rekord tego łowiska to ponad 15kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Widok jeziora z lotu ptaka.

Budowa zewnętrzna:

 

Długie, wyciągnięte, bocznie nieco spłaszczone ciało. Głowa spiczasta, oczy małe. Szeroki, końcowo położony otwór gębowy. Nieco wysunięta szczęka dolna ma na końcu garbikowate zgrubienie, chowające się we wgłębieniu szczęki górnej. Łuski małe, 64-76 wzdłuż linii bocznej. W płetwie grzbietowej 10-11 promieni, w odbytowej 15-18. Krawędź płetwy odbytowej sierpowato wcięta. Zęby gardłowe dwurzędowe, 3.5-5.3. Ubarwienie grzbietu oliwkowozielone z niebieskawym połyskiem. Boki jaśniejsze, żółto lśniące. Strona brzuszna srebrzyście biała. Płetwy piersiowe, brzuszne oraz odbytowa są czerwonawe. Długość 50-75 cm, maksymalnie 120 cm (ciężar 12 kg).

 

Występowanie:

 

W wodach płynących, w większych jeziorach i zatokach od Europy Środkowej po Ural i Morze Kaspijskie. Występuje również w południowej Skandynawii. Podgatunek Aspius aspius taeniatus jest rybą wędrowną, żyjącą w południowych rejonach Morza Kaspijskiego. Blisko spokrewnionym gatunkiem jest Aspius vorax występujący na terenie Syrii w górnym dorzeczu Eufratu.

 

Odżywianie:

 

W okresie młodzieńczym - różne gatunki drobnych, zwierzęcych organizmów. W wieku starszym - ryby, żaby, ptaki wodne i małe ssaki (gryzonie).

 

Ciekawostki:

 

Inne, czasami całkowicie zapomniane nazwy bolenia to rap, rapa, bielec, fat, fatynka, bolonek, cięga.